Co vše musí splňovat zábradlí na schodiště

22. 11. 2020 Off By

Schody jsou něčím, čemu nevěnujeme příliš pozornosti. Naprostá většina z nás je používá každý den, a chůzi po nich má již tak zautomatizovanou, že je již téměř nevnímá. Tomu samozřejmě pomáhá fakt, že prakticky veškeré moderní schody jsou standardizované, alespoň co se výšky a hloubky jednotlivého schodu týče, a jejich počtu v jednom schodišti.

To stejné platí i pro zábradlí na schodiště https://www.kmkdesign.cz/zabradli. Přestože jej mnoho z nás používá, jen málokdo si jej nějak zvlášť všímá. Pokud by měl například říci, z jakého materiálu bylo to, které použil posledně, asi by měl problém odpovědět, tedy pokud by se nejednalo o to u něj doma.

schodiste2

Není proto divu, že si ani neuvědomujeme, z jakých všemožných materiálů může být vyrobeno. Zdaleka nejpoužívanějšími jsou samozřejmě kov a dřevo, avšak zdaleka nejsou jediné. Všimli jste si například v paneláku plastových chráničů držadel? Nebo skla v obchodních centrech? Možností je zde skutečně hodně.

Avšak ať už se jedná o jakoukoliv variantu, i ona musí, podobně jako schodiště samo, splňovat jistý standard, než bude povolena jeho montáž. Toto pravidlo je zde především pro bezpečnost chodců. Co tedy musí splňovat?

schodiste3

Především je zde otázka bezpečnosti. Zábradlí musí vydržet i to, když se o něj opře plnou vahou větší množství lidí, a to i těch s větší hmotností. Nemělo by se nijak prohýbat či deformovat, nýbrž držet pevně na svém místě.

Dále je zde otázka výšky jeho umístění. Je totiž potřeba, aby bylo tak vysoko, aby byl výstup pohodlný pro dospělého člověka, ale zase tak nízko, aby na něj dosáhlo i starší dítě.

Co se materiálu týče, ten by měl být tak pevný, aby bez poškození ustál náraz, pokud například člověk uklouzne a narazí do něj. Možná se můžete ptát, jak sklo může něco takového splňovat. Faktem je, že se jedná o speciální tvrzené sklo, navíc pokryté fólií.

Jak je vidět, je toho poměrně dost, co musí splňovat. A toto je jen část. Proto bychom mu měli věnovat větší pozornost.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup